» News » 12-ТА ПЛЕНАРНА АСАМБЛЕЯ ГЛОБАЛЬНОГО ҐРУНТОВОГО ПАРТНЕРСТВА

12-ТА ПЛЕНАРНА АСАМБЛЕЯ ГЛОБАЛЬНОГО ҐРУНТОВОГО ПАРТНЕРСТВА

Дванадцята сесія Пленарної асамблеї Глобального ґрунтового партнерства (ГҐП) проходила 3–5 червня 2024 року у змішаному форматі: в штаб-квартирі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН — ФАО (Рим, Італія) та онлайн. Усі засідання було забезпечено синхронним перекладом шістьма офіційними мовами ФАО.

У Пленарній зустрічі взяли участь понад 400 делегатів, технічних експертів і партнерів з усього світу. Вони зібралися, щоб обговорити й ухвалити важливі рішення для просування теми ґрунтів до глобального порядку денного та обмінятись знаннями і досвідом у сфері сталого управління ґрунтами.

Від Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», партнера ГҐП, учасниками засідання були Координатор співробітництва України з ГҐП академік НААН, керівник ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського» професор Святослав Балюк та заступник координатора, координатор міжнародної діяльності ННЦ ІҐА, головний фахівець Аркадій Левін.

На 12 сесії було обговорено більше двох десятків важливих питань щодо різноманітних аспектів світової та регіональної діяльності партнерів ГҐП, його регіональних осередків, Міжнародних та глобальних технічних мереж, а також Секретаріату ГҐП. Порядок денний 12-ої Пленарної асамблеї ГҐП можна переглянути за посиланням.

Всі офіційні документи щодо питань Порядку денного — пояснювальні записки, проєкти рішень тощо було, відповідно до регламенту, оприлюднено Секретаріатом ГҐП заздалегідь на сайті ФАО.

Після урочистого відкриття Пленарної асамблеї у якому, зокрема, взяв участь Генеральний директор ФАО Dr. Q. U. Dongyu, було заслухано та обговорено доповідь Секретаріату ГГП «Про стан імплементації Плану дій ГҐП». Важливим моментом доповіді Yusuf Yigini, серед іншого, була інформація про стан просування ідеї введення комплексного індексу здоров’я ґрунту та впровадження інформаційної панелі здоров’я ґрунту, як це зроблено Європейською ґрунтовою обсерваторією (EUSO).

Стан справ зі створення Підкомітету по ґрунтах у Комітеті ООН з сільського господарства (Committee on Agriculture, COAG) та вдосконалення поточної структури ГҐП було розглянуто у доповіді представника Секретаріату ГГП  Natalia Rodriguez Eugenio.

Голова Міжурядової групи експертів по ґрунтах (ITPS) Rosa M Poch ознайомила учасників Асамблеї з головними напрямами діяльності та виконання Робочої програми ITPS на 2023-2024 рр. Вона також презентувала Робочу програму ITPS на 2024–2025 рр. та надала інформацію про підготовку до випуску другого видання Доповіді по Статус Світових ґрунтових ресурсів у 2025 р. В обговоренні останнього питання з короткою промовою про надзвичайну ситуацію, спричинену воєнною деградацією ґрунтів в Україні, виступив Координатор співробітництва України з ГҐП Святослав Балюк. Він вніс пропозицію щодо включення до доповіді ФАО розширеної інформації про воєнну деградацію ґрунтів в Україні та відносне погіршення стану їх здоров’я у співставленні з рівнем, окресленим у Доповіді ФАО 2015 р. У зв’язку з цим, Секретар ГҐП, директор департаменту земельних та водних ресурсів ФАО Lifeng Li відзначив що Секретаріат ГҐП розуміє винятковий стан справ і складність ситуації в Україні та готовий надавати допомогу для її поліпшення.

Доповідь про фінансовий статус ГҐП вже традиційно зробила його головний економіст Ms Vanja Maslovaric, повідомивши про суттєве розширення кола донорів ГГП (за останній рік додалося більше 15 приватних компаній та державних установ) та дуже вагомий внесок США (до 30 млн дол.) до бюджету ГҐП.

У доповіді про нормативні інструменти та дії для сталого менеджменту ґрунтів, яку виголосила представниця Секретаріату ГҐП Carolina Olivera, було розглянуто такі напрями діяльності:

  • оцінка стану управління ґрунтами та оновлення світової бази ґрунтового законодавства SoiLEX;
  • імплементація Добровільного керівництва та відповідного Протоколу зі сталого управління ґрунтами;
  • імплементація глобальної програми RECSOIL щодо рекарбонізації с.-г. ґрунтів;
  • імплементація Глобальної програми ґрунтових лікарів.

Тематику майбутніх Глобальних симпозіумів, які вже реалізує або ініціює ГҐП, було оголошено в доповіді Isabel Luotto — співробітниці Секретаріату ГГП:

  • 2024 р. — Глобальний симпозіум з ґрунтових даних та інформації;
  • 2025 р. — Глобальний симпозіум про замуровування ґрунту та міські ґрунти;
  • 2026 р. — Глобальний симпозіум з ущільнення ґрунту та фізичної деградації;
  • 2027 р. — Глобальний симпозіум з підкислення ґрунтів.

Наступна група презентацій була присвячена звітам регіональних ґрунтових партнерств, які діють у складі ГҐП:

  • Африканське ґрунтове партнерство (AfSP);
  • Ґрунтове партнерство Латинській Америці та Карибського басейну (ASLAC) ;
  • Ґрунтове партнерство Північної Африки та Близького Сходу (NENA);
  • Європейське ґрунтове партнерство (ESP);
  • Азіатське ґрунтове партнерство (ASP);
  • Тихоокеанське ґрунтове партнерство (PSP) .

У своєї доповіді Голова ESP Rainer Baritz стисло торкнувся питання швидкої воєнної деградації ґрунтів в Україні та необхідності міжнародної і білатеральної підтримки відновлення постраждалих ґрунтів та зниження ризиків.  Заступник координатора співробітництва України з ГҐП Аркадій Левін доповнив його промову інформацією про національні та міжнародні проєкти з дослідження деградованих ґрунтів та прискореної їх післявоєнної реабілітації, які вже виконуються в Україні за підтримки Національного фонду досліджень, ФАО та Світової продовольчої програми ООН (WFP), а також USAID.

Подальші 7 презентацій Пленарної Асамблеї торкалися прогресу міжнародних технічних мереж ГҐП. Зокрема, було оприлюднено створення наприкінці 2023 р. нової технічної мережі ГҐП/ФАО «Міжнародна мережа з родючості ґрунтів та добрив» (International Network on Soil Fertility and Fertilizers — INSOILFER), яка органічно доповнила лінійку вже працюючих міжнародних мереж ГҐП/ФАО:

  • Міжнародна мережа інститутів ґрунтової інформації (INSII);
  • Глобальна мережа ґрунтових лабораторій (GLOSOLAN) та її ініціатива щодо спектроскопії ґрунту (GLOSOLAN-Spec);
  • Міжнародна мережа чорноземів (INBS);
  • Міжнародна мережа з аналізування добрив (INFA);
  • Міжнародна мережа засолених ґрунтів (INSAS);
  • Міжнародна мережа біорізноманіття ґрунтів (NETSOB);
  • Міжнародна мережа із забруднення ґрунтів (INSOP).

Обговорювалися також перспективи створення нової міжнародної мережі щодо ерозії ґрунтів.

Слід відзначити, що, на жаль, в доповідях про результати роботи та плани на наступне усіх міжнародних мереж ГҐП, за винятком INSOP, відсутні будь-які згадки про проблему великомасштабної воєнної деградації ґрунтів в Україні. Керівництво та координатори ГҐП Міжнародної мережі із забруднення ґрунтів глибоко переймаються проблемами ґрунтів України і співпрацюють з українськими ґрунтознавцями вже з 2023 р. (зокрема, підготовлено Концептуальну записку: До відновлення здоров’я ґрунтів, що постраждали від війни. Харків-Рим, 2023 р.). У доповіді Голови INSOP проф. Ravi Naidu серед потенційних проєктів INSOP згадується, зокрема, проєкт «Військові забруднення та їхній вплив на деградацію та родючість ґрунтів» для України та ще декількох країн світу.

Наприкінці 12-ої сесії Пленарної Асамблеї ГҐП було остаточно затверджено тему Всесвітнього дня ґрунту 2024: «Турбота про ґрунти: вимірювання, управління, моніторинг» (Caring for soils: measure, manage, monitor). Як очікується, це створить умови для глобальної актуалізації теми даних та інформації про ґрунти та забезпечить залучення ще більше людей, установ, ЗМІ та країн до урочистостей Всесвітнього дня ґрунту.

Крім того, Пленарній Асамблеї було запропоновано (Секретар ГҐП, директор департаменту земельних та водних ресурсів ФАО Lifeng Li) всіляко сприяти ініціативі проголошення «Десятиліття здоров’я ґрунту ООН у 2031–2040 рр.», що стало би цілком логічним результатом виконання Рамкової програми дій GSP на 2022–2030 роки.

У разі заснування Десятиліття здоров’я ґрунту ООН, що потребує схвалення Генеральною Асамблеєю ООН, Глобальне ґрунтове партнерство може взяти на себе провідну роль у сприянні та проведенні Декади з ефективною координацією діяльності з іншими організаціями ООН та зацікавленими фондами, міжнародними організаціями, країнами.

Практично з усіма презентаціями 12-ої Пленарної Асамблеї ГҐП з можна ознайомитися на сайті ФАО за посиланням.

Фотогалерея Пленарної Асамблеї

Інформацію підготував Координатор міжнародної діяльності Інституту Аркадій ЛЕВІН.

 Фотогалерею Пленарної Асамблеї підготували Аркадій ЛЕВІН (скріншоти) та Наталія МОЇСЕЄНКО (дизайн).

en_USEnglish