» News » Участь ННЦ ІҐА у роботі П’ятої Пленарної Асамблеї Глобального ґрунтового партнерства, м.Рим, Італія

Участь ННЦ ІҐА у роботі П’ятої Пленарної Асамблеї Глобального ґрунтового партнерства, м.Рим, Італія

20-22 червня 2017 р. у м.Рим (Італія) у Штаб-квартирі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) відбулася дуже важлива подія для всесвітньої спільноти ґрунтознавців – П’ята Пленарна Асамблея Глобального ґрунтового партнерства (ГҐП).

У роботі П’ятої Пленарної Асамблеї ГҐП брали активну участь представники від України – директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського», Координатор по співробітництву Україні з ГҐП, академік НААН Балюк Святослав Антонович, а також головний фахівець – координатор міжнародної діяльності ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського», заступник Координатора по співробітництву Україні з ГҐП Левін Аркадій Яковлевич.

Нижче наведено скорочений перелік питань, які розглядалися на Пленарній Асамблеї ГҐП:

  • доповідь про роботу Міжнародної групи експертів з ґрунтів (ITPS);
  • результати Глобального симпозіуму з ґрунтового органічного вуглецю;
  • стан підготовки Глобальної карти ґрунтового органічного вуглецю (GSOCMap);
  • стан питання про розроблення/виконання Планів імплементації з п’яти ключових напрямків діяльності ГҐП;
  • стан впровадження “Добровільних керівних принципів сталого управління земельними ресурсами”;
  • створення Міжнародної мережі чорноземних земель;
  • розвиток Глобальної ґрунтово-інформаційної системи (INSII), включаючи питання: вибору голови INSII, вибору організації, на базі якої буде створено Центр ґрунтових даних ГҐП; розгляд та затвердження документу, що регулює політику даних ГҐП;
  • звіти дев’яти регіональних та субрегіональних ґрунтових партнерств про їх діяльність;
  • звіт про фінансовий стан ГҐП, включаючи роботу його Фонду здорових ґрунтів;
  • інформація про присудження світової ґрунтової премії ім. Глінки у 2016 р., а також проголошення конкурсу у 2017 р .;
  • пропозиції ГҐП / ФАО по відзначанню Всесвітнього дня ґрунту у 2017 р.
  • боротьба з забрудненням ґрунту та забезпечення сталого управління ґрунтами.

“Пленарна асамблея ГҐП є унікальною, нейтральною та багатобічною платформою для обговорення глобальних проблем на місцях, вивчення належної практики та обговорення дій щодо забезпечення здорових ґрунтів, для ефективного забезпечення екосистемних послуг та харчування для всіх”, – підкреслів Марія Олена Семедо, заступник Генерального директора ФАО.

Пленарна Асамблея затвердила три нові ініціативи, спрямовані на полегшення обміну інформацією: Глобальна ґрунтово-інформаційна система; Глобальна мережа ґрунтових лабораторій, створена для координації та стандартизації вимірів властивостей ґрунтів у різних країнах; Міжнародна мережа чорноземних ґрунтів, що створена з метою поглиблення знань про найбільш родючі сільськогосподарські ґрунти світу, які також відомі своїм високим вмістом вуглецю.

Інформацію про цю подію можна знайти на сайті ФАО за посиланням: http://www.fao.org/global-soil-partnership/resources/events/detail/en/c/…

en_USEnglish