» News » Успіх творчої командної праці з використання космічних даних

Успіх творчої командної праці з використання космічних даних

На базі SET University (за підтримки Ukraine-Moldova American Enterprise Fund) з 16 до 19 серпня проходив «SpaceTech Bootcamp: Reimagine Ukraine». Напрямком даної події було формування ідей та проектів спрямованих на посилення стійкості та відновлення ресурсів в Україні: – можливості використання даних з космічних супутників для управління кризовими ситуаціями; космічні інновації для підтримки розподіленої енергетики в Україні; космічні дані для оцінки агростійкості; новітні технологічні підходи для космічних рішень. Серед доповідачів та експертів даного заходу були: Ольга Трофімцева – колишня міністерка сільського господарства України; Віра Петрик – представник EOS Data Analytics, глобального постачальника аналітики супутникових знімків на основі штучного інтелекту; Олександр Мельник – президент Асоціації ГІС України, який володіє досвідом у галузі цифрового картографування, топографії, навігації та дистанційного зондування; Назар Малиняк – партнер та CEO компанії SmartFarming, який має понад 8 річний досвід в оптимізації агровиробництва на основі новітніх технологій; Віктор Путренко – професор КПІ ім. Ігоря Сікорського, спеціаліст з просторових даних та систем управління базами даних, екологічного моделювання та цифрового картографування та інші.

Протягом 4 днів 6 сформованих команд молодих науковців працювали над ідеями та проєктами і 19 серпня, на заключній зустрічі, презентували експертам заходу свої проєкти з першими прототипами. Критеріями оцінювання якості розробок були: реалістичність проєкту з огляду на технічну та операційну реалізацію; відповідність проєкту поточним викликам та потребам ринку; потенційний вплив проєкту на суспільство, економіку та навколишнє середовище; довгострокова життєздатність ідеї тощо.

Павло Назарок, ст. н. сп. лабораторії охорони ґрунтів від ерозії та дистанційних методів дослідження ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського»,  запропоновав власну ідею. Суть її — у використанні напряму технології комп’ютерного зору, а саме виявляння об’єктів за використання машинного навчання (згорткових нейронних мереж) та супутникових даних (дистанційного зондування) для відпрацювання технологічних рішень у сфері відновлення земельних ресурсів нашої країни. Сформульована ідея була практично реалізована з програмістом його команди й посіла 3 місце, за оцінками експертів події, а команда виграла два місяці безкоштовного доступу до платформи наших партнерів EOS Data Analytics.

Вітаємо Павла і членів його команди з успіхом, досягнутим шляхом злагодженої творчої високоінтелектуальної командної праці!

en_USEnglish