» News » Науково-практичний семінар за проєктом HuMUS «ЗАПОБІГАННЯ ТА МІНІМІЗАЦІЯ ПОГІРШЕННЯ ЗДОРОВ’Я ҐРУНТІВ ВАЛКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»

Науково-практичний семінар за проєктом HuMUS «ЗАПОБІГАННЯ ТА МІНІМІЗАЦІЯ ПОГІРШЕННЯ ЗДОРОВ’Я ҐРУНТІВ ВАЛКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»

В рамках виконання проєкту HuMUS (Здорові муніципальні ґрунти), що фінансується ЄС (HORIZON-MISS-2021-SOIL-02:101091050), Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» від 01 липня 2024 року реалізує  субпроєкт (пілотний проєкт) «Запобігання та мінімізація ґрунтових загроз у громаді Валки Харківської області України (PREMISOIL-UA)».

Стартовим етапом втілення пілотного проєкту стало проведення першого семінару у Валківській територіальній громаді (Валківська міська рада) з метою ознайомлення фермерів громади, місцевої влади та громадськості з головними цілями проєкту, планами та програмою його реалізації, а також залучення їх до співпраці. Захід відбувся 30 серпня 2024 року під гаслом «Об’єднання зусиль науки, бізнесу, влади та громадськості задля покращення здоров’я ґрунтів громади».

Із привітальним словом відкрив семінар Валківський міський голова Валерій Скрипніченко та наголосив на важливості і практичній значущості реалізації міжнародних проєктів у межах окремих територіальних громад країни і зокрема у Валківській територіальній громаді, яка вже мала досвід залучення зарубіжних донорів.

Від ННЦ «ІГА імені О. Н. Соколовського», згідно з програмою семінару (додається), виступив заступник директора з наукової роботи та керівник пілотного проєкту Микола Мірошниченко. У своїй доповіді він детально розкрив суть проєкту HuMUS (Здорові муніципальні ґрунти), розповів що таке здоров’я ґрунту та як його досягти, окреслив можливості які надає пілотний проєкт PREMISOIL-UA його учасникам – фермерам, місцевій владі, громадськості та науковцям, а також представив план діяльності в рамках проєкту на найближчі 10 місяців.

Із науковими напрямами, інноваційними розробками та діяльністю ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» учасників семінару ознайомили спікери від Інституту. Yevheniia Гладкіх доповіла про проблеми живлення сільськогосподарських культур, із якими стикаються агровиробники у сучасних умовах і представила можливі шляхи їх вирішення показавши приклади впровадження окремих заходів для удосконалення живлення польових культур та їх ефективність. Євген Панасенко розповів про сучасну ґрунтово-рослинну діагностику в землеробстві для ефективного господарювання; Євген Скрильник ознайомив учасників семінару із основними напрямами діяльності лабораторії органічних добрив і гумусу та представив науково-технологічні підходи до переробки відходів різного походження у тверді та рідкі органічні й органо-мінеральні добрива та грунтополіпшувачі. Валерій Коляда виступив із доповіддю, у якій розкрив особливості використання схилових земель залежно від їх агроекологічного групування за крутістю схилів, що є досить актуальним питанням для землевласників у Валківській громаді. Олександр Круглов продовжив висвітлення питання щодо використання схилових земель регіону та розкрив особливості балансу елементів родючості ґрунтів на схилових землях і систему агротехнічних заходів для зменшення втрат, спричинених ерозійними процесами.

Із завершальною доповіддю виступила Світлана Гапоник — очільниця Громадської організації «Харківський обласний центр дорадництва» і перша заступниця голови  Громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Харківської області».  Своєю промовою вона закликала землевласників громади до активного долучення до пілотного проєкту аби досягти позитивних результатів у фіналі його реалізації та максимально використати у плідній співпраці знання науковців та їх інноваційні розробки для поліпшення здоров’я ґрунтів громади.

Завершив семінар із заключним словом Володимир Гусєв — начальник відділу екології та земельних ресурсів Валківської міської ради. Учасники семінару обговорили доповіді,  отримали відповіді від спікерів на всі питання, що виникли, та узгодили найближчі дії щодо забезпечення здоров’я ґрунтів Валківської територіальної громади.

en_USEnglish