» News » «ҐРУНТОЗНАВЧО-ГЕОГРАФІЧНА НАУКА І ПРАКТИКА» Конференція, присвячена пам’яті ГОГОЛЄВА ІВАНА МИКОЛАЙОВИЧА

«ҐРУНТОЗНАВЧО-ГЕОГРАФІЧНА НАУКА І ПРАКТИКА» Конференція, присвячена пам’яті ГОГОЛЄВА ІВАНА МИКОЛАЙОВИЧА

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова 6–7 вересня 2024 провів Міжнародну науково-практичну конференцію «Ґрунтознавчо-географічна наука і практика», присвячену 105-річчю від народження Івана Миколайовича ГОГОЛЄВА — видатного вченого ґрунтознавця-географа, засновника (1967 р.) кафедри ґрунтознавства і  географії ґрунтів на геолого-географічному факультеті Одеського національного  університету імені І. І. Мечникова, доктора сільськогосподарських наук, професора. Вчений керував кафедрою протягом 28 років і, маючи надзвичайний науковий та організаторський потенціал, був очільником і учасником ґрунтово-географічних досліджень широкого спектру та різнобічного характеру. Організована І. М. Гоголєвим ґрунтово-географічна експедиція за чверть століття (1967-1992) провела великомасштабні обстеження ґрунтів на площі понад 6 млн га. Будучи членом спеціалізованої вченої ради при Українському інституті ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського, членом координаційно-методичної комісії та керівником Одеського відділення Товариства ґрунтознавців та агрохіміків України Іван Миколайович перебував у тісному професійному контакті з вченими нашого Інституту.

Учасники конференції, співробітники кафедри та члени родини поділилися спогадами про формування та розвиток ґрунтознавчих досліджень, започаткованих професором Іваном Гоголєвим, про його творчий шлях, науково-педагогічну діяльність і створену вченим наукову школу, а також розглянули актуальні питання та напрями сучасних  ґрунтово-географічних досліджень, пов’язаних з викликами сьогодення.

Від ННЦ ІҐА у конференції взяли участь  завідувачка of Laboratory of Hydrodeficient, Hydromorphic and Acidic Soils  Марина Захарова та провідний науковий співробітник Людмила Воротинцева.

Програма конференції

en_USEnglish