» News » Післявоєнне відновлення ґрунтів

Післявоєнне відновлення ґрунтів

26 квітня 2024 у Вашингтоні відбувся фінал щорічного конкурсу інновацій SID-US 2024. Головне завдання конкурсу – визначити сучасні інноваційні рішення, що здатні допомогти світу протистояти глобальним світовим викликам.

Цього року до фіналу конкурсу інновацій SID-US 2024 Chemonics International, серед 218 своїх програм з усього світу, обрав лише дві інновації, серед яких – дослідження Програми USAID АГРО про використання донних відкладень рибогосподарських ставків для відновлення деградованих і пошкоджених війною земель. Експертним виконавцем проєкту виступала Громадська організація «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» (УТҐА) та Національний науковий центр «Інститут грунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» (ННЦ ІГА).

В Україні близько 20 млн га земель потребують рекультивації або відновлення, і водночас понад 40 тис. ставків потребують очищення для цілей аквакультури та екології. Тож, можна екологічно безпечно щороку видаляти 30–35 млн т мулу, що стане матеріалом для відновлення близько 200 тис. га земель. У результаті дослідження командою виконавців від УТГА та ННЦ ІГА запропоновано оптимальне законодавче регулювання процесів видалення цих донних відкладень, а також надано рекомендації агровиробникам щодо використання відкладень для відновлення сільськогосподарських земель.

Ця інновація увійшла до фіналу конкурсу інновацій SID-US 2024 і 26 квітня, під час прямого ефіру, представник ННЦ ІГА доктор економічних наук Анатолій КУЧЕР презентував результати дослідження. Загалом чотири фіналісти із різних країн і континентів представляли свої інноваційні кейси. Ведучий та інші учасники конкурсу дали високу оцінку актуальності теми дослідження та хоробрості українського народу, який попри війну продовжує дбати про продовольчу безпеку світу.

Ця інновація може використовуватися для відновлення від наслідків війни не тільки в Україні, а й в інших країнах для цілей рекультивації земель і підвищення родючості ґрунтів.

Більше інформації про фіналістів конкурсу тут: https://www.sidusconference.org/innovation-competition.html

Нагадуємо, що з Рекомендаціями з використання донних відкладень із рибогосподарських водойм для поліпшення стану сільськогосподарських угідь та відновлення земель, пошкоджених під час воєнних дій, можна ознайомитися за посиланням: https://doi.org/10.31073/issar9786178122799

en_USEnglish