» Новини » Cпільна наукова експедиція ННЦ "ІҐА імені О.Н. Соколовського" та Інституту радіофізики і електроніки імені О.Я. Усікова НАН України

Cпільна наукова експедиція ННЦ “ІҐА імені О.Н. Соколовського” та Інституту радіофізики і електроніки імені О.Я. Усікова НАН України

12 липня поточного року згідно договору про творчу співпрацю відбулась спільна наукова експедиція науковців ННЦ “ІҐА імені О.Н. Соколовського” та  Інституту радіофізики і електроніки імені О.Я. Усікова НАН України.

Вперше на алювіально-лучних ґрунтах  заплави р. Мерла Краснокутського  району Харківської області проведено випробування георадару удосконаленої конструкції для розпізнавання профільної будови ґрунту та окремих його характеристик, оминаючи необхідність закладки ґрунтових шурфів.

Встановлено перспективність радарного зондування для ідентифікації ґрунтового індивідууму і визначення окремих його характеристик (гранулометричного складу, наявності окремих прошарків, ступеня диференціації ґрунтового профілю, глибини залягання підґрунтових вод). Водночас описано екологічний стан і характер використання заплавних земель як вкрай незадовільний і соціально ущербний.

ukУкраїнська