» Новини » Вебінар «Інновації європейського проєкту FARMWISE для сталого управління водними та ґрунтовими ресурсами у сільському господарстві»

Вебінар «Інновації європейського проєкту FARMWISE для сталого управління водними та ґрунтовими ресурсами у сільському господарстві»

25 вересня 2024 року в Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» проведено вебінар «Інновації європейського проєкту FARMWISE для сталого управління водними та ґрунтовими ресурсами у сільському господарстві», який організовано в рамках та за підтримки міжнародного проєкту програми ГОРИЗОНТ Європа FARMWISE — Майбутнє управління сільськогосподарськими ресурсами та водні інновації для сталої Європи. Захід присвячено Всесвітньому Дню Ґрунту WSD2024 «Турбота про ґрунти: вимірювання, управління, моніторинг» і зареєстровано на Інтерактивній глобальній карті ФАО щодо подій WSD2024.

У заході взяли участь біля 150 учасників: 98 — через платформу ZOOM та 44 — на сторінці Інституту у Facebook. До складу слухачів вебінару долучилися фахівці аграрного напряму, представники Національної академії аграрних наук, науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, Департаменту АПР Харківської ОВА, ДУ «Держгрунтохорона», територіальних громад, виробничників, комерційних структур у сфері аграрних відносин та інші зацікавлені особи.

Привітав учасників Вебінару професор, керівник відділу інженерії водних ресурсів Лундського університету (Швеція) — Magnus PERSSON.

Координатор проєкту в Україні, заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» Микола МІРОШНИЧЕНКО ознайомив присутніх з метою, напрямами діяльності та перспективами Європейського проєкту FARMWISE («Майбутнє управління сільськогосподарськими ресурсами та водні інновації для сталої Європи»).

В рамках  вебінару було проведено дві панельні дискусії.

Панельна дискусія 1. «Інновації для вирішення проблем забезпеченості сільського господарства водними ресурсами»

Модератор: Людмила ВОРОТИНЦЕВАдоктор с.-г. наук, провідний науковий співробітник лабораторії гідродефіцитних, гідроморфних і кислих ґрунтів ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського».

В рамках панельної дискусії модератор ознайомила учасників з коротким описом інновацій від їх розробників, які досліджуються в проєкті та спрямовані на вирішення проблем забезпеченості аграрного виробництва водними ресурсами. Спікери та учасники вебінару в обговоренні відмітили актуальність та практичну значущість інновацій, застосування яких забезпечить оперативний моніторинг ґрунту, отримання оперативної інформації про вміст у ґрунті продуктивної вологи та поживних речовин та інформації про ухвалення відповідних рішень для оптимізації водокористування, адаптації до посухи, застосування «розумного» зрошення, ефективного використання води за передовими технологіями, упровадження інформаційних систем, штучного інтелекту, методів дистанційного зондування та моделювання процесів.

Спікерами та учасниками вебінару активно обговорювалися питання щодо перспектив використання інновацій та розробок і переваги їх порівняно з існуючими аналогами: датчиків для вимірювання вологості й температури ґрунту та вмісту поживних речовин; автоматизованої системи контролю вологості ґрунту; компактних метеорологічних радарів у зрошуваному та незрошуваному землеробстві й овочівництві.

Виконавці проєкту Микола МІРОШНИЧЕНКО та Станіслав КОВАЛЕНКО представили попередні результати тестування інновації № 3 щодо застосування автоматизованої системи контролю вологості ґрунту в Україні.

Панельна дискусія 2 – «Інновації для вирішення проблем якості води, спричинених сільськогосподарським виробництвом»

Модератор: Євгенія ГЛАДКІХканд. с.-г. наук, старший науковий співробітник відділу агрохімії ім. Б. С. Носка ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського»

Друга панельна дискусія розпочалася з того, що модератор нагадала учасникам загалом про інноваційні розробки в межах реалізації проєкту FARMWISE, кількість яких налічує 11, і частину з яких присвячено інструментарію для виявлення та моніторингу забруднення і погіршення якості природних вод, зокрема спричиненого сільськогосподарськими джерелами. Модератор коротко ознайомила із чотирма основними інноваціями за темою панельної дискусії: (1) система меліорації ґрунту та води на основі біовугілля (яка включає технологію переробки відходів біомаси у біочар, що має переваги за використання у землеробстві); (2)  низьковартісні зелені біосенсори для моніторингу якості води на місці (які розроблено на паперовій основі з можливістю сканування смартфоном для виявлення забруднення води фосфорорганічними пестицидами, важкими металами, нітратами та мікробного забруднення); (3) інноваційна технологія контролю мікробної якості води для зрошення (метод на основі проточної цитометрії, який дозволяє вимірювати зміни складу мікроорганізмів у пробах води); (4) модель для прогнозування та оцінювання динаміки погіршення якості води через внесення надмірної кількості добрив (заснована на нових методах створення карт впливу внесення добрив із супутникових даних та дозволяє розрахувати кілька показників впливу — індикаторів моделювання дії встановленої дози добрива на забруднення води).

Під час обговорення інновацій спікери наголошували на виключній важливості актуальної для України проблеми забруднення природних вод нітратним азотом від сільськогосподарських джерел. Також під час дискусій було піднято тему щодо імплементації у національне законодавство Нітратної директиви (Директиви Ради ЄС про захист вод від забруднення, спричиненого нітратами з сільськогосподарських джерел), яка вимагає від країн підписантів обов’язкових заходів із проведення моніторингу якості вод для визначення ступеню або потенційного ризику нітратного забруднення. Такі обставини вимагають використання агровиробниками країни сучасного інструментарію моніторингу якості води. У цьому контексті усі спікери та учасники вебінару погодилися, що інноваційні розробки за проєктом FARMWISE стануть у нагоді агровиробникам і мають перспективу використання в Україні.

Слухачі вебінару, які є потенційними користувачами інноваційних розробок проєкту, відзначили їхню сучасність, адже усі вони включають елементи штучного інтелекту. Учасники виказали зацікавленість до кожної з розробок та за деякими запропонували свою безпосередню участь у проведенні тестування, зокрема — полігони для тестування.

ПРОГРАМА ВЕБІНАРУ

Презентація 1
Презентація 2

ukУкраїнська