» Новини » Глобальний симпозіум з ґрунтової інформації та даних

Глобальний симпозіум з ґрунтової інформації та даних

З 25 до 28 вересня 2024 року в Нанкіні, Китай у змішаному форматі відбувся Глобальний симпозіум з ґрунтової інформації та даних (GSID’24), організований Глобальним ґрунтовим партнерством (ГҐП) Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) та Інститутом ґрунтознавства Китайської академії наук (ISSCAS).

Наукові доповіді були представлені такими за основними темами:

  1. Інтеграція ґрунтових даних: інновації в аналізуванні, стандартизації, гармонізації та комунікації;
  2. Досягнення в картографуванні та моніторингу ґрунтів;
  3. Дані про ґрунти для політики та прийняття рішень;
  4. Дані про ґрунт як загальне благо.

Кожна тема була розділена на 8 підтем, розподілених на 6 паралельних сесій. У перший та останній дні GSID’24 (25 і 27 вересня) відбулися насичені пленарні сесії. Крім усних були представлені й постерні доповіді. 28 вересня для очних учасників Симпозіуму проведено польову екскурсію. Детальний Порядок денний Симпозіуму можна переглянути на сайті Глобального ґрунтового партнерства https://www.fao.org/global-soil-partnership/gsid24/en/, або на сайті ФАО https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/GSP/GSID24/Agenda.pdf.

На Пленарній сесії у перший день Симпозіуму було представлено такі доповіді, які можна переглянути на вказаному сайті ГҐП:

  • Інтеграція застарілих даних для кращого прогнозування поведінки ґрунту та управління ґрунтовими ресурсами (Ganlin Zhang, Нанкінський інститут географії та лімнології Китайської академії наук);
  • Ґрунтові вуглецеві системи нового покоління (Raphael Viscarra Rossel, Кертінський університет, Австралія);
  • Третій закон географії: новий погляд на цифрове картографування ґрунтів (A-Xing Zhu, Університет Вісконсін-Медісон, США);
  • Ґрунтові дані FAIR на підтримку сталого управління земельними ресурсами (Fenny van Egmond, ISRIC World Soil Information, Нідерланди);
  • Минуле, теперішнє та майбутнє проксимального зондування ґрунтів: виклики та можливості (Еял Бен Дор, Тель-Авівський університет, Ізраїль);
  • Від даних до рішень: трансформація управління азотом для сталого виробництва продуктів харчування та навколишнього середовища (Deli Chen, Університет Мельбурна, Австралія);
  • Подолайте бар’єри в управлінні даними про ґрунти, винагороджуючи генераторів даних (Asim Biswas, Університет Гвельфа, Канада).

У Симпозіумі безпосередньо у Нанкіні взяли участь більше ніж 300 учасників і приєдналися он-лайн до Симпозіуму, як слухачі, більше ніж 2000 зареєстрованих учасників.

Від ННЦ «ІГА імені О. Н. Соколовського» з двома усними доповідями в режимі онлайн виступив канд. біол. наук, старший науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів Віталій Лебедь. Першу доповідь «Creation of the National Soil Information System of Ukraine as a Component of the Global Informatization Process» представлено 25 вересня на сесії 5 за темою «Дані про ґрунти для політики та прийняття рішень», підтема 3.1. «Роль ґрунтових даних у досягненні та вимірюванні прогресу в глобальних програмах розвитку».

Друга доповідь «Local Mapping and Monitoring of Chernozems Military Degradation for Chkalov Community of Ukraine», підготовлена групою авторів від ННЦ «ІГА імені О. Н. Соколовського» (С. Балюк, В. Лебедь, В. Соловей, Ю. Залавський, М. Солоха, А. Кучер, А. Левін) та ГО «Товариство дослідників України» (П. Остапенко, О. Бончковський), презентована 26 вересня на сесії 2 за темою «Досягнення у картографуванні та моніторингу ґрунтів», підтема 2.1. «Стратегії ґрунтового обстеження та моніторингу ґрунтів».

Постерну доповідь «Monitoring of irrigated soils affected by military actions for management decisions and restoring their fertility» , також на сесії 2, представила д-р с.-г. наук, провідний науковий співробітник лабораторії гідродефіцитних, гідроморфних і кислих ґрунтів Людмила Воротинцева.

Переглянути презентації доповідей можна на сайті ФАО, присвяченому GSID’24 за посиланням https://www.fao.org/global-soil-partnership/gsid24/en/ .

Головні висновки Глобального симпозіуму з ґрунтової інформації та даних стисло виголосив на заключній Пленарній сесії представник Секретаріату ГҐП  Yuxin Tong (ФАО):

  1. Глобальні відомості про ґрунти є проблемою, пов’язаною з низькою якістю даних, що призводить до нерелевантних рішень;
  2. Гармонізація ґрунтових даних, методів і метаданих підкреслюється як критична для поліпшення доступності та зручності використання ґрунтових даних;
  3. Спектроскопію та проксимальне зондування слід застосовувати ширше для оптимізації польових даних;
  4. Дуже багато досліджень зосереджено на картографуванні ґрунтів «високої роздільної здатності»;
  5. Ґрунтовий органічний вуглець (SOC) і його просторово-часові варіації все ще залишаються актуальною темою досліджень;
  6. Інтеграція даних із багатьох джерел корисна для підвищення продуктивності цифрового картографування ґрунтів (DSM);
  7. Машинне навчання вже стало найбільш часто використовуваною технікою DSM;
  8. Було розроблено або розробляється багато інструментів для полегшення збирання, аналізування та використання даних про ґрунт кінцевими користувачами.

Інформацію підготували старший науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів Віталій ЛЕБЕДЬ та Координатор міжнародної діяльності Інституту Аркадій ЛЕВІН.

ukУкраїнська